ОУ "Св. Климент Охридски"
град Дупница
Основно меню

История

       Началото е 15 септември 1978 год.  Септемврийското слънце е окъпало в позлата гордия корпус на бялата сграда. Пременено за празничния ден, като истински дворец на просветата, училището разтваря за първи път врати, за да посрещне своите възпитаници в присъствието на много гости и родители.  В началото то  е разполагало с 32 класни стаи и кабинети, физкултурен корпус със закрит плувен басейн и физкултурен салон, работилници по трудово обучение, библиотека с над 7000 тома книги и модерна столова с 252 места.

       През периода 1980-1984 година училището е базово. За обмяна на добрия педагогически опит са установени контакти с ОУ ,,Св. Климент Охридски“- гр. Сандански, както и с други училища с традиция и опит. За постигнати много добри резултати в учебно възпитателната работа училището многократно е награждавано с парични награди и грамоти. Като базово училище, по приложение на новата програма и приема на шестгодишните деца, е било посетено през септември 1984г. и октомври 1895г.  от две групи учители от страната на изгряващото  слънце - Япония. Срещите са протекли сърдечно и ползотворно.

       През 1992 год.  училището е преименувано от  ОУ,, Георги Муструков“ в ОУ,, Св. Климент Охридски“, а от  06 август 2017 год.  училището е преобразувано в СУ,, Св. Климент Охридски“ гр. Дупница. От началото на учебната 2021/2022 училището отново става ОУ "Св. Климент Охридски".

      ОУ "Св. Климент Охридски" продължава да се развива успешно и да привлича все повече ученици. Обновената и голяма материална база, високо квалифицираните педагози, извъучилищните културни, спортни и образователни инициативи, благотворителните събития, както и всички дейности, които екипът осъществява, работата с национални програми и проекти, участията в инициативи на общинско, областно и национално ниво, обособените клубове по тенис на маса, журналистика, цигулка и флейта, народни танци, баскетбол, футбол и много други, превръщат ОУ "Св. Климент Охридски" в желано и значимо училище.